10 de nov. 2018

Bolets en ruta, la guia boletaire definitiva





• Mapa excursionista i guia
• Escala: 1:35.000 Montseny, 1:50.000 Ripollès
• Corbes mestres: a 100 m
• Ombrejat
• Capes de vegetació a 8 nivells
• Quadrícula UTM amb divisions de 5 km
• Compatible GPS
• zones marcades
• Guia amb excursions i dades d’interès




La novetat que us presentem avui no deixarà indiferent a ningú, i es que a parer nostre, és l'eina definitiva per tots aquells que us voleu aventurar a la muntanya a la recerca del gran tresor de la tardor: ELS BOLETS.

Tenim el davant una guia d'Editorial Alpina, fet que ja ens encamina a pensar l'estil que la caracteritzarà, i al que estem gratament acostumats. Els autors són en Marc Casabosch (redacció i treball de camp) i Carlos Navarro (treball de camp i cartografia), i la fotografia ha anat de la mà de tots dos.





Hi trobem una guia amb mapa, amb aquest últim amb tota la superficie marcada en colors, segons quin tipus de sòl hi ha, i per defecte quins tipus de bolets podem trobar-hi. És possible que a primer cop d'ull, alguns boletaires posin el crit al cel, ja que com molt bé diuen els autors -aquesta és la guia definitiva, amb tots els secrets, tots els indrets amagats i tots els consells que molts no volen compartir, després d'això, ja no es pot fer res més més complet sobre el món boletaire-, però, precisament per això, expliquen que està feta per deixar de massificar la muntanya, i fer que la gent reaprengui anar a buscar bolets, posant com a preferència i al capdavant de les prioritats conèixer el territori, entendre'l i valorar-lo.

Hi ha un fet curiós que en Marc ens ha explicat: -El 90% de la gent que va al Montseny a collir bolets, no s'allunya més de 200 o 300m del cotxe-, i això precisament ens demostra el perquè de l'importància del que vol transmetre aquesta guia. Anar a buscar bolets ha de ser molt més que anar a collir-los -quan anem a collir bolets, primer de tot anem a la muntanya, i com a tal, necessitem conèixer i entendre el territori abans de trepitjar-lo, si després en trobem, ja serà un dia rodó-. Si tenim un mínim d'experiència en llegir mapes, em de tenir present que el mapa ens pot servir en les nostres excursions durant l'any, indiferentment de si anem o no a collir bolets.

Un tema que està molt cuidat és la fotografia, i es que les fotos dels bolets són fetes a les mateixes zones que indica el mapa per la següent raó: -sovint la gent ens comenta que poc li serveixen les fotografies de les guies damunt del terreny, ja que és molt diferent per exemple un cep d'un any humit de la Cerdanya, a un cep del Montseny...- i com aquest, la gran majoria de bolets, ja que canvien molt segons la zona i les condicions, així doncs, d'aquesta forma, les fotografies seràn les més reals possibles al que ens podem trobar.



La guia del Ripollès va sortir al Setembre, i tot just ara fa dos dies ha sortit la del Montseny. Ens expliquen, que al ser una iniciativa privada, aniràn treballant segons la demanda de la gent, i si aquesta és com sembla que serà, segons diuen la seva idea és seguir ampliant zones de Catalunya, podent arribar a fer entre una o dues guies més per any, cosa que esperem ferventment que així sigui.


LA MARE DELS OUS:

Possiblement és aquest el fet principal que la faci tan atractiva i especial: el mapa 1:35.000 en el cas del Montseny i 1:50.000 en el del Ripollès que hi trobem a l'interior, amb totes les zones delimitades i marcades per tipus geològic del terreny i de bolets, mini guia de bolets al mateix mapa, i èpoques propícies per trobar-los.
 Al mapa hi trobarem uns recuadres concrets més petits, que delimiten subzones les quals a dins de la guia podrem trobar més ampliades i amb tota l'explicació pertinent.






Editorial Alpina escriu a la seva web:

Mapa i guia per descobrir a fons i aprendre a identificar tots els hàbitats i els bolets més freqüents del Ripollès. La guia inclou 12 zones detallades, descripcions amb fotografies tant del paisatge vegetal com de les espècies fúngiques, recomanacions i consells pràctics.
Inèdita i original, la col•lecció Bolets en ruta fa un pas més en l’àmbit de la divulgació micològica, esdevenint una eina imprescindible per endinsar-nos al medi natural amb seguretat i coneixement. La radiografia completa del territori en clau de bolets. Una visió innovadora del paisatge que ens envolta i una contribució valuosa a favor de les bones pràctiques i el respecte envers l’entorn.

Més informació i compra a: