17 de març 2019

Tavascan en Camper, estació d'alta muntanya



Quan amb la nostre camper de Cargoling passat Llavorsí girem a mà esquerra i ens endinsem al llarg de la Vall de Cardós, ja hi ha un canvi evident i notori en les peculiaritats dels poblets repartits al llarg de la carretera, a un costat i l'altre d'aquesta, i en moltes ocasions creuant pel bell mig, però, quan superem el pendent per assolir el capdamunt de la presa de Tavascan, la vall canvia de nou, i és aquí on comença la Vall de Tavascan, un petit reducte d'alta muntanya, i diem petit per la sensació que tenim quan l'humil i acollidora població ens rep, encasellada pels vessants de les muntanyes que l'envolten, però el terme municipal de Tavascan és enorme, i abraça el domini més important del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

És precisament aquí, al final de la zig-zaguejant carretera i un cop deixat enrere el petit i bucòlic poblat de Quanca, que ens trobem amb l'Estació d'Alta Muntanya de Tavascan.

L'estació de Tavascan és diferent de qualsevol altra que hàgim vist, i és que el seu propi nom la descriu: Estació d'Alta Muntanya. Es tracta d'una estació encarada a nord, fet que li proporciona una neu esplèndida, i ubicada just als peus de la vall que ha excavat el Torrent de Mascarida.




Tenim només un remuntador, i això en molts casos podria ser un tret negatiu, però no en aquest cas, i es que un cop arribem a la cota màxima, gaudim d'un immens domini de fora pista sense necessitat de foquejar i per tots els nivells. I en cas que ens posem a foquejar o raquetejar, en menys de 20 minuts estarem a la carena que ens brinda altres dominis, com la de l'estany de Mascarida pel pas de l'ós.

L'altre gran pilar és l'esquí de fons, amb llargs recorreguts que són balconades al cim de Tavascan i La Pica d'Estats, en paratges naturals verges que només hi podem accedir d'aquesta manera. És habitual trobar sempre gent a peu de pistes i pels circuits habilitats, aprenent i practicant de la mà dels professors d'esquí de l'estació. Cal fer èmfasi en el personal de pistes, tècnics, monitors, personal del refugi...et fan sentir com a casa, i des del primer moment tens la sensació de portar pujant a l'estació tota la vida.

Així doncs, a l'hivern podem gaudir de l'esquí alpí, l'esquí de fons, l'splitboard, el freeride, l'esquí de muntanya, raquetes, i els més petits de la part lúdica a peu de pistes. I a l'estiu, la vall és un autèntic paradís pels amants del trail-running, el senderisme i la btt. L'observació de fauna i flora al llarg de les 4 estacions, és alhora, i combinada amb les activitats d'outdoor, un gran reclam d'aquestes contrades.




Una excursió curta, assequible, però realment encantdora és remuntar el Torrent de Mascarida amb raquetes fins arribar a l'estany que en duu el mateix nom, i a les pletes superiors. Ens trobem molt a prop de l'estació d'esquí, i alhora enimg del no res, cims fins a l'horitzó, i un gran estany d'origen glacial als nostres peus.




Sigui quina sigui l'època, el que és segur és que sembla una vall feta a mesura per anar en Camper, i nosaltres ho fem, com ja sabeu sempre de la mà de Cargoling. Tenim múltiples i espectaculars miradors per a poder fer nit, i els cel del que podem gaudir són dels millors que veurem a Catalunya, ja que la contaminació lumínica és gairebé nula, o nula en molts casos. A l'hivern recomanem tres llocs per fer nit amb la nostra furgoneta: com a espectacular, el mirador del Castell de Tavascan, just al capdamunt del poble. Com a pràctic, a peu de pistes, ja que si necessitem res, el Refugi de la Pleta del Prat ens ho pot proporcionar. I com a còmode, al mateix poble de Tavascan, on trobarem un gran aparcament, una petita botiga de queviures, i l'hotel Llac de Cardós, on tenen una sala amb llar de foc que segur que si estem en ple hivern, visitarem en algun moment.




Només ens queda comentar-vos que si pugeu a l'estació amb una Cargoling, gaudireu de molts avantatges i descomptes, així que ja no teniu excusa per viure una aventura blanca abans que s'acabi la neu!

SALUT I CAMES