29 de nov. 2010

Matagalls Granollers , la semi

Primer de tot felicitar a  l'Agrupació Excursionista de Granollers http://www.aeg.cat/ per tots els aspectes de la ruta, l'atenció als avituallaments, la rapidesa per posar de nou les marques que algú s'havia dedicat a treure i en especial, per la meravellosa ruta amb la que ens ha deleitat. Sóc nascut aquí i excursionista de sempre, i només coneixia els primers dos quilòmetres, l'enhorabona!


La ruta de la semi ( Collformic-Cànoves), es podria definir en tres parts: el Pla de la Calma, la Carena d'en Bosc i l'última i ràpida baixada fins a Cànoves.

Quan hem arribat a Collformic cap a les 8, tots estàvem sorpresos; estava nevat! però millor així, ja que la jornada es presentava molt més emocionant. He fet el primer tram a peu per escalfar, fins al pla de l'ase mort, a on hi havia el primer avituallament, m'han ofert pastes de xocolata però, acabava d'esmorzar! tot i així n'he agafat mitja.



Allà he començat a córrer, al camí, en comptes d'estar nevat, tot era gel compactat, tot i així les SALOMON XA PRO 3D ULTRA  gore-tex, una vegada més han fet valer les qualitats.





He baixat per la pujada de la mel,  el Pla de l'Estany, i passat aquest últim i el Pla del Bassau, m'han fet desviar a la dreta tot just pujant pel Pla d'en Clot. M'he sorprès gratament, ja que pensava que aniríem tota l'estona per pista ample, i jo sóc més de corriols estrets. A partir d'aquí, s'han anat combinant senders estrets, vaques que m'observaven estranyades, i trams de pista, això si, sempre secundària i d'un gran encant. El terra un cop agafat el corriol ja no era gel, i com que era el tercer de passar-hi , tot i haver de dos a tres dits de neu, era com anar obrint pista, només marcada per les petjades de les bambes de la parella del meu davant.
Aquest tram fins arribar a el Bellit ha estat molt divertit, i m'ha ajudat a conèixer molt més a fons el pla de la Calma.



Després d'un llarg corriol molt bonic, he arribat a la pista ample i a el Bellit, a on hi havia el segon avituallament i el primer punt per segellar. M'he guardat la botifarra ( que per cert estava boníssima) i he seguit corrent. A continuació ha vingut un tram de pista amb pujada, i després de creuar la pista principal del Pla de la Calma, ha començat el corriol de les Carenes d'en Bosc. Esplèndid tram, un camí bucòlic, estret, a trams en sol a trams a l'obaga, ara amb vistes a Vallforners ara als cingles i a la Mola i Montserrat. 









He passat per la Collada fonda, el Collet de les Palomeres i abans d'arribar al Pla dels Bous, després d'haver-me torçat dues vegades el turmell, m'he l'he torçat una tercera vegada, però com que llavors estava corrent, he tastat el terra. No ha estat res greu, un petit esquinç només, i he seguit corrent, ja que caminant al retenir el pes em feia més mal. Tot i així he pogut gaudir d'unes meravelloses vistes.





Panoràmica de la plana del Vallès, Cingles de Bertí i Tagamanent.


He arribat a l'avituallament i segon lloc per segellar, i m'han dit que a partir d'allà, faltaven senyals que algú havia tret, tot i així, val a dir que no he tingut problemes per baixar.


Roca Centella

A partir d'aquí tot ha estat baixada, la primera meitat per un corriol com el fet anteriorment, i la segona meitat pista ample amb zig-zag fins arribar a Cànoves.



Quan he arribat he pensat que haurien arribat molts, i la dona que passava llista ( per cert molt amable!), m'ha dit que no, que dels 235 que feien la semi, era el quart! molt content, m'he assentat al terra, amb la motxilla que m'han donat com a obsequi, i he començat a recordar tots els quilòmetres fets... QUIN GRAN DIA!

Hora de sortida: 8:00
Hora d'arribada: 11:00
Km:  20,27
Temps: 3 hores


SALUT I CAMES!







Itinerari:











25 de nov. 2010

L'Olla de la carena del Massís del Montseny: El Turó de l'Home, les Agudes, Castellets, Sant Marçal, Matagalls, Collformic.




Lloc: Parc Natural del Montseny
Sortida: Pla Amagat, aparcament del Turó de l'Home
Distància: 16,19 km
Dificultat física: Moderada
Dificultat Tècnica: Moderada
Circular: No (Trasllat amb vehicle a peu de pàgina)


0_E25_Montseny


Aquesta és una ruta especial que, pels qui no coneixeu el Massís del Montseny, us ensenyarà tota la seva bellesa i grandària d'Est a Oest, o el que és el mateix, del Turó de l'Home a Collformic, passant per les Agudes, els Castellets, Sant Marçal, i Matagalls. No és una ruta circular, per tant haurem d'anar un mínim de dues persones i deixar un cotxe a cada extrem, o que algú ens vingui a buscar al final de l'itinerari. És més aconsellable si no sou de la zona, deixar un cotxe a cada extrem, ja que les carreteres per on haureu de circular són de les més boniques d'aquest massís, i gaudeixen d'una vista tan exagerada que en dies clars, a pocs metres del mateix asfalt, es pot arribar a veure Menorca.
Per tant, el que tenim al davant és una ruta de la qual gaudirem de l'itinerari tant a peu com fent l'aproximació amb cotxe.

Si volem gaudir del cent per cent d'aquesta excursió, recomano començar a caminar 20 minuts abans de la sortida del sol, ja que veure-la des de 1714 metres és una sensació increïble.

Ja hem deixat un cotxe a Collformic, i ens dirigim cap al Turó de l'Home. Per arribar-hi, un cop passat el poble del Montseny ( de baixada), trobarem una corba molt tancada a mà dreta, amb un trencall a l'esquerre que indica que es dirigeix a La Costa del Montseny, serà aquest el que haurem d'agafar. Els primers quilòmetres transcorren per una carretera especialment estreta amb revolts pronunciats, però un cop agafem la principal a la Costa, serà relativament ample fins a l'aparcament del Pla Amagat, a on deixarem el cotxe.

Si em calculat bé l'estona, hauríem d'estar començant a caminar 20 minuts abans de la sortida del sol.
El camí surt a l'inici de l'aparcament, just al pas canadenc per bestiar tot seguint la balla, i en 10 minuts estarem a la carena. El Turó de l'Home ens queda a l'esquerre, al darrere de l'antiga base militar o Puig Sesolles. Tot i així, per admirar una vista perfecte, ens dirigirem cap a la dreta, fins als dos turonets que estan situats més al sud-est anomenats Turó Gros o d'en Paletreques. Des d'allà podrem veure l'alba. 




Ja donada la benvinguda al dia, enfilem cap al Turó de l'Home tot vorejant el Puig Sesolles i un cop a dalt del cim trobem la cabana d'en Miquel, un home que ha dedicat la seva vida al Montseny. Un cop visitat el cim, al qual podrem accedir pel corriol que surt de la mateixa edificació, baixarem recte avall fins a la corba de la carretera que ens queda més al nord, i des d'on surt l'excursió de Les Agudes. Consisteix en carenejar tota l'estona.
L'itinerari va per la part més elevada i a la meitat, ens trobem amb un indret digne de fer les millors fotografies de tardor; el camí s'endinsa durant uns escassos encara no deu metres dins la fageda (Fagus sylvatica) , composta per espècimens centenaris de mida molt reduïda amb troncs i branques recaragolats, ja que les temperatures i els forts cops de vent que impacten a aquestes alçades, no els deixen créixer més d'uns pocs metres d'alçada.




A partir d'aquí, el camí el podem fer per a dos llocs diferents: un és resseguir les crestes de les agudes passant pel Puig Sacarbassa desgrimpant les parets de roca, i l'altre anar pel vessant oest, per on va fent via un sender ben marcat, que va vorejant les esmentades formacions rocoses.
Anem per on anem, els dos indrets es trobaran al Coll de les Agudes, esplanada des d'on iniciarem l'última pujada fins a arribar al cim de Les Agudes. És una rampa de roca força inclinada, però que en menys de cinc minuts la tindrem superada.

Quan arribem al cim tenim la sensació d'estar al centre de Catalunya; les vistes són de centenars de quilòmetres, muntanyes franceses, l'Estartit, el Cap de Creus, etc. Al vessant Nord, trobem la vertiginosa paret per on puja la via d'escalada i la grimpada, i cap al nord-oest la continuació de la nostra ruta, amb l'Ermita de Sant Marçal al bell mig del coll que duu el seu nom.

Per agafar el camí que va als Castellets, que és per on continua la nostra excursió, haurem de tornar al collet de Les Agudes, per on em passat anteriorment, i seguir pel corriol que es traça pel vessant oest del cim. Sabrem que estem pel bon camí, perquè a part de les indicacions, al cap de poc trobarem el tronc d'un vell pi negre ben característic (Pinus nigra).




Un cop aquí, s'ha d'anar molt alerta, ja que es passa per passos molt aeris: el camí deixarà de vorejar Les Agudes per enfilar-se al capdamunt dels Castellets, on hi han les grimpades. El terra no és sempre ferm, i el camí a cops se'ns desdibuixa. El tram fins a tornar a arribar a la fageda serà molt divertit; les grimpades són relativament fàcils i permeten, als qui no ho hagin fet mai, experimentar amb la sensació de la preescalada. No hi ha cap punt complicat, sempre i quan anem amb els ulls ben oberts. Només hi ha un petit salt horitzontal de roca de poc més d'un metre, però que no presenta més atenció que la de mencionar-lo. Quan arribem al penúltim castellet, sembla que el camí s'acabi, o en lloc d'això segueixi recte, COMPTE! Endavant hi ha una forta caiguda i el terra rellisca molt, el camí surt a mà dreta, i va baixant entre roques i arrels de faig. Anem amb compte on posem els peus, perquè la caiguda és considerable.




L'últim castellet el baixarem per un zig-zag incrustat a la roca, i anirem a donar a un petit coll. Un cop aquí, després de pujar a una petita esplanada verda (sempre per la carena), el sender va baixant molt més planer, entre prats de muntanya i ginestells, falgueres i fagedes, i de vegades també petites agrupacions de pins joves replantats. Seguint descendint del vessant fent esses, fins que arribem al Pla d'en Mon, on hi ha la carretera i un aparcament. El creuarem i després de baixar entre fulles i faigs, seguirem per la carretera fins al coll de Sant Marçal.

Abans d'arribar-hi però, trobem uns aparcaments amb bateria a mà dreta d'on surt un camí empedrat, agafem-lo i anirem a donar a la Taula dels bisbes i d'allà mateix, al coll que anteriorment hem dit. Quan prosseguim l'excursió, el més recomanable és reomplir les cantimplores a la bona i fresca Font de Sant Marçal, a uns metres del nostre camí.

En aquest punt queda la meitat de la ruta, i això vol dir pujar i baixar el Matagalls. L'itinerari surt de l'aparcament que hi ha al coll i no té pèrdua. El podríem definir com a una llarga pujada per la segona gran fageda del Montseny. El primer tram puja per uns inclinats i tortuosos zig-zags, a la tardor de vegades amb uns quants pams de fulles. El tram amb més pendent és a l'inici, el qual donarà pas al cap d'una estona a un sender més suau, a cops amb vistes, altres quan s'acosta a la carena, més pla i rocós. Abans d'arribar al cim, ens trobem amb una grata sorpresa, una gran esplanada que forma un prat verd, custodiat per la fageda i petites zones de falguera, amb un curiós roc enmig; és el Coll Pregon.



Ja queda poc, només falta l'última pujada, i sense que ens adonem ja sortirem de la fageda per plantar-nos al Collet de l'Home Mort. Des d'aquí només estem a uns cinc minuts llargs del cim.
Superats els petits colls consecutius de 1639m, 1666m i 1675m respectivament, arribem al cim del Matagalls, 1696m. La vista com no podia ser de cap altra manera, igual que la que ens porta acompanyant tot el mati és esplèndida: el Far,el Puigmal, el Pic de l'Infern, el Bastiments, la Plana de Vic, el Turó de les Formigues, i una llista inacabable de noms.

Quan comencem a baixar però, hem d'anar amb compte, la muntanya ens fa tirar cap a la carena que hi ha a la dreta, i hem d'agafar l'oposada, la que està a l'esquerre. Si agaféssim l'altre aniríem a donar a Sant Segimon i Sant Miquel dels Barretons, però això ja ho farem un altre dia. La baixada és altimètricament igual que la pujada, es compon de tres rampes pronunciades i tres esplanades.
Imatges fetes el 5 de Gener de 2009. Collet dels Llops, Turó de l'Estanyol, Turó Gros de Santandreu, Pla de la Calma, Cingles de Bertí, La Mola i Montserrat.



Fotografia fetes el 5 de Gener de 2009. Collet dels Llops, Turó de l'Estanyol, Turó
Gros de Santandreu, Pla de la Calma, Cingles de Bertí, La Mola i Montserrat.


A la baixada es fa via molt ràpid, en les rampes en forma de zig-zag i recs per un terra rocós i molt erosionat (el Matagalls gaudeix del trist rècord de ser la muntanya europea amb més erosió), i als plans, per un corriol ben definit de terra que si els dies són humits, el trobarem relliscós. L'últim tram sabrem que ha arribat, a part de la proximitat del Pla de la Calma, perquè creuarem una petita zona boscosa, i quan sortim d'ella, ja estarem a Collformic, on tindrem el segon cotxe, per poder retornar altra vegada al Pla Amagat.

SALUT I CAMES!

Recomanem anar sempre acompanyats pel Mapa amb Guia excursionista del Montseny d'Editorial Alpina E-25, la podeu aconseguir clicant AQUÍ:





Enllaços amb cotxe

De Llinars a Collformic:
Hem decidit sortir de Llinars del Vallès perquè si algú no és de la zona, és de fàcil accés. Sortint de la gasolinera, enfilarem cap al Nord direcció Sant Celoni, i abans d'arribar-hi i un cop passat Vilalba Sasserra, trobarem una desviació a mà esquerra cap a Santa Maria de Palautordera i Sant Esteve de Palautordera, l'agafarem. Haurem de creuar els dos pobles i seguir direcció al poble del Montseny, el qual deixarem a mà dreta, i Collformic.
De Collformic al Turó de l'Home:
Itinerari I (Turisme):
Baixarem per on hem pujat, i passat el poble del Montseny, al arribar a una curva molt pronunciada a mà dreta, tombarem a l'esquerra direcció la Costa del Montseny. És una carretera de muntanya estreta, alerta a les corbes no trobar-se ningú. Arribem a la carretera principal i ample, i al moment ens trobem a la Costa del Montseny. Passem de llarg, i continuem pujant, passarem de llarg també Fontmartina, i després de molts revolts, arribarem al mirador de les Goitadores, i a l'instant, amb el trencall a l'esquerre del Turó de l'Home. Seguim amunt i ens durà al Pla Amagat, a on deixarem el vehicle.
Itinerari II (en 4x4):
Baixarem per on hem pujat, i passat el trencall de Sant Bernat, en arribar a una corba molt pronunciada a mà dreta, agafarem el trencall que surt a l'esquerre amb direcció el Camping les Illes. Fins al càmping ho trobarem asfaltat, i un cop i arribem el deixarem a mà esquerra per continuar per la dreta. Arribarem a la Font de Sant Marçal, i d'allà al Coll del mateix nom, de nou asfaltat. Tombem a mà dreta, i fem la carretera que voreja els imponents Castellets. Passem de llarg Santa Fe del Montseny i agafem el Trencall que surt a dretes. El seguirem, i ja al vessant sud trobarem el trencall que puja, i ens conduirà fins al pla amagat, a on deixarem el vehicle.

Del Turó de l'Home a Llinars:
Itinerari I (Aconsellat per les vistes):Desfem l'itinerari II de Collformic al Turó de l'Home fins a arribar a la carretera de Santa Fe, i allà tombem a la dreta direcció Campins i Sant Celoni. Un cop a Sant Celoni agafem direcció Llinars del Vallès.
Itinerari II:Desfer l'itinerari I i un cop a la carretera del Montseny, baixar per on hem pujat.



15 de nov. 2010

De Sant Antoni de Vilamajor a La Cova i Sant Elies ( Sant Pere de Vilamajor)




Lloc: Parc Natural del Montseny
Sortida: Sant Antini de Vilamajor (Parck Can Sauleda)
Circular: Si
Dificultat física:Mitja
Dificultat tècnica: Molt baixa


0_E25_Montseny



Aquesta excursió  te com a objectiu admirar durant gran part del recorregut una gran panoràmica de tota la plana del Vallès, El Corredor i Montnegre i, principalment, la major part del Massís del Montseny. si es vol podem contemplar la sortida del sol, veient com aquest es va destapant des de darrere estant del Montnegre..

En aquest cas el punt de partida és el Parc de Can Sauleda de Sant Antoni de Vilamajor. Començarem a caminar pel passeig del costat de la carretera de Sant Pere de Vilamajor que uneix els dos pobles, el qual al cap de poc està flanquejat per dos rengleres de Plàtans ( Platanus X hibrida) i quan trobem un carrer ample i central que puja cap al nord (carrer El Pla), deixant una fàbrica a mà esquerre i un descampat a mà dreta, pugem per aquest.

Al cap de poc més de 5 minuts, arribem a un camí de terra, que ja no el deixarem fins el cim. Aquesta excursió, té una cosa curiosa, i es que per molts trencalls que hi hagin, si des del principi del camí de terra, a cada encreuament agafem el camí que més pendent ascendent te, o sigui que més puja, arribarem al nostre destí.

Seguim caminant pel camí de terra, i deixem a mà esquerre Can Llinars i Can Ribes, i un cop hàgim deixat enrrere aquest , pugem pel trencant que surt a mà dreta que  ens conduirà fins a Can Vidal.
Al cap de pocs metres, ens tobem amb una cruïlla triple, i com em explicat anteriorment, agafarem la opció que més puja, que en aquest cas és la del mig. Continuem tota l'estona per la pista ample fins que arribem a Terra Blanca. És un lloc característic i freqüentat per la gent de la zona, el podem reconèixer per l'obertura que fa el camí, el color blanquinós que el sauló agafa en aquest punt, i la gran baixada amb reguerots que queda a mà dreta.

Seguirem amunt, pujant tota l’estona, i despres d'haver fet tres zig-zags amb una forta pujada, arribarem al primer punt de bona visibilitat,  on farà aproximadament una hora que caminem, i per tant, si em calculat bé l’estona,  podrem admirar l'espectacular sortida del sol. Si ens fixem bé, podem veure com el raig de llum va il·luminant tota la boira baixa que s’acostuma a formar durant moltes èpoques de l’any degut a l’inversió térmica als fons de les de la valls.




Ja amb llum, continuem endavant, i al cap de pocs metres, trobem un camí a mà esquerre senyalitzat amb marques grogues i blanques que es perd dins del bosc. És el que haurem de prendre, i ens portarà tot just davant de Can Planell, una bonica masia amb un gran Lledoner* i una gran esplanada sota el camí a on es pot disfrutar d'una gran vista.

*El Lledoner, Celtis astralis, es plantava sempre a les eres i proximitats de les masies, ja que proporcionava una bona hombra, i abastia el mas d’una fusta d’altíssima qualitat, emprada per fer tot tipus d’eines.

Tornem a agafar el camí ample, que continuarà formant sis zig-zags i una gran recta sempre amb pujada que ens durà fins a un encreuament, on es troba situada al marge esquerre del camí la Font del Borrell. En aquest punt, si girem cap a la dreta ( que en aquest únic cas es el que puja), aniriem a Sant Elies, però ja i passarem de baixada, per tant agafem el que gira cap a l'oest i prosseguim l’ascenció.
De tant en tant tornarem a tenir vistes de la plana, amb el característic i inconfusible Castell de Burriac al fons a l’horitzó, definit damunt del mar talment com una piràmide.




El camí segueix fins a un encreuament amb tres opcion, i per no contradir la norma, ens encaminarem cap al que surt a la dreta davant nostre amb una forta pujada. El continuarem deixant una pista a mà esquerre, i després d'uns revolts amb forta pujada arribarem a una bassa de recolecció d’aigua dels bombers, des d'on podrem observar que em deixat el turó de Sant Elies al nostre darrere.
Un cop passada la bassa, lloc on qui més qui menys farà un parell d’hores que camina, em d'agafar el trencall que va cap a dalt, el que deixarem a la dreta és el que agafarem quan tornem per anar a Sant Elies.

Ara, durant 20' anirem pujant tot sigsaguejant per les Planes d'en Cortès, tot passant pel costat de la Font de les Planes ( la qual pràcticament ni es veu, ja que surt l'aigua d'entre la malesa), i en aquest indret ja falta poc per completar l’ascenció; a dalt ens espera una gran recompensa paisatgística.
Després d'enfilar l'ultima llarga recta, arribem al nostre destít: el Collet del Turó. Però per admirar bé els 360º que ens ofereix aquest magnífic lloc, em de fer un últim esforç i pujar els escassos 20 metres de la Cova, per situar-nos al capdamunt del monticle rocós.




La vista és formidable: al davant tenim Sant Elies, la Plana del Vallès, el Montnegre i Corredor, el Castell de Burriac, i una gran extensió marítima que s'estén quilòmetres enllà fins molt més lluny de les illes balears, no les podem albirar però que poc ens falta ( des del Turó de l'home, en dies clars es pot veure Menorca). D'esquerre a dreta i mirant cap al Sud, podem veure des de la zona de Tossa de Mar fins les muntanyes del Garraf,  i cap al Nord, tenim el Turó del Samón, el Plà de la Calma, Collformic, el Matagalls, Sant Marçal i el Turó de l'Home Mort (popularment anomenat Turó de l'Home).

Just a sota d'on ens trobem, hi ha una petita cova de menys d'un metre quadrat, que dóna nom a l'indret, i en el seus temps va servir a més d’un pastor indefens per resguardar-se de la pluja.
Per tornar, alguns trossos del camí seran el mateix de pujada. Anem tirant avall, però abans de la bassa, girem a mà esquerre, i caminem fins a arribar al Coll de Sant Elies, que el coneixerem per l'esplanada que si forma. Tot just d'allà surt el corriol que ens durà fins a l'ermita. El camí enfila recte amunt, per un bosc d'alzines fantasmagòriques, i privat de la llum del sol.
De sobte, sense que ens n’adonem, tot just passat encara no cinc minuts apareix davant nostre la llum amb l'ermita.




Ens trobem al Turó de Sant Elies, escenari d'aplecs, finals de ruta, pícnics, bibacs, i tantes d'altres activitats per fer a l'aire lliure, com ara l'aplec de Sant Elies (que antigament es feia per pregar al Sant que portés les pluges tant esperades pels camperols), que any rere any concentra a centenars de persones al voltant d'una gegantina paella, que pugen d'hora per a poder fer-se un forat per posar-hi les estovalles, la taula, o simplement per jeure una agradables estona amb família, amics. L'ermita, està partida en dos parts, la part dreta mirant-la de cara és la capella, que està tancada amb pany i clau, però que gràcies a la finestra sempre oberta protegida per uns quants barrots antics, podem veure-hi l'interior un cop sen's hagi acostumat la vista. I la part esquerre  és una habitació de sostre alt, travessada per una biga on i podem dormir, menjar, o aixoplugar-nos d'aquell desafortunat ruixat d'estiu.




L'ermita de Sant Elies, al igual que el turó a on jau, està repleta de petits detalls, a simple vista passats per alt, com ara les rajoles que vesteixen el bancs de la façana principal, que algunes d'elles estan gravades,  o l'home bicèfal que està també gravat a la pedra central de la portalada, el pou del costat de la construcció, o la torre de guaita forestal, que tant important feina desenvolupa a l'estiu.
Per marxar, en comptes de tirar cap a la pista ampla, pugem fins a la torre de guaita que està a uns escassos seixanta metres de l'esplanada tirant cap al sud, i després de tornar a veure, una vegada més, la plana del vallès, baixem per un camí que, d'esquenes a la torre surt davant a l'esquerre, i que a algunes èpoques, l'inici és probable que estigui mig amagat per algun matoll de ginestell. Aquest caminet ens portarà a la cadena que barra el pas motoritzat al turó. Des d' aquí agafarem la pista principal i ample que baixa fins que, després d'un revolt, ens trobem amb una senyalització en una estaca de fusta, amb altra vegada una franja gorga i una blanca damunt un fons verd, la qual es va repetint i que haurem de seguir fins ja baix la plana.




D'aquest pun surt un camí que baixa en picat i en línia recte, fins més avall del  Pla de Saperera. És estret,  flanquejat per matolls i esbarzers  i ens ajuda a guanyar molt desnivell en molt poca estona. En un tram, creuarem la pista principal i el sender canviarà la seva estructura i tipus de vegetació, per transformar-se en un camí un xic més ample que creua el Plà de Saperera i s'endinsa al bosc. Anirem a donar al camí principal, a l'inici de les corves que hi han al capdamunt de Can Planell.

Un cop a la pista principal, desfem el camí fet, fins arribar altra vegada fins a l'asfalt de Sant Pere de Vilamajor. A l'inici del poble, agafem el primer a la dreta i tombem avall, fins arribar a un punt,després de pasar l’entrada de les escoles, on un corriol a mà dreta creua un camp pel bell mig. L'agafem, i ens durà a un petit pont que si el creuem i girem a mà esquerre, ens trobarem tot just a sota de la singular església d'aquest bonic i acollidor poble. Es obligat pujar-hi per poder veure les vistes del poble, i com el campanar està separat per un escàs metre de la nau principal.
Per tornar a Sant Antoni, agafem al carrer que surt avall, i allà mateix trobem un camp d'herba verda, ara convertit en un improvitzat camp de futbol.




Al final de l'esplanada molt amagat surt un corriol, que agafarem i ens porta a l'inici pel costat d'una reixa, i després pel costat d'un camp. Un cop deixat el camp, el corriol entra en un bosc. El seguirem fins que es bifurca i allà agafarem el trencall que baixa a l'esquerre. Ens du a un camp, i si seguim el corriol donem al cap de 10 metres amb unes escaletes que desenvoquen  a la pista principal. Aquí anirem direcció sud, caminant per un camí que es desenvolupa al llarg d'uns camps de fruiters i vinyes, i després de deixar una masia amb una petita explotació porcina, encaminarem l'últim tram de terra abans d'arribar de nou a Sant Antoni de Vilamajor, que està flanquejat per un mar de blat.
Un cop arribem a la carretera, per a tornar al Parc de Can Sauleda, a on tenim el cotxe, només em de seguir avall durant 350 metres i ja i serem.


SALUT I CAMES!

Recomanem anar sempre acompanyats per un Mapa amb Guia excursionista del Montseny, d'Editorial Alpina. EL podeu aconseguir AQUÍ:

8 de nov. 2010

Pedraforca pel Coll de Verdet




Lloc: Parc Natural del Cadí Moixeró
Distància recorreguda: 6,59 quilòmetres
Dificultat Física: Mitjana
Dificultat Tècnica: Mitjana
Circular: Si




Tenim al davant una de les excursions més especials i completes que podem trobar a la nostra terra: El Pedraforca. Muntanya màgica per excel·lència, divertida, espectacular i inoblidable per tots els que alguna vegada l'heu coronat.





Deixarem el cotxe al mirador del Gresolet, un dels més aeris i impactants del país, i una immillorable forma de començar la ruta i preparar-nos per l'ascensió.
Des del mateix aparcament, surt el corriol que ens portarà, a través d'uns vells boscos de pins negres, fins al Refugi Lluís Estasen, punt d'inici de l'excursió, i on conflueixen els diferents itineraris.
El nostre surt just del darrere del mateix refugi, tot seguint les sindicacions del Coll del Verdet. Els primer tram va fent via tot seguint gairebé de forma paral·lela les corbes de nivell, i sense donar-nos compte, tot creuant una zona pedregosa de diverses Canals, començarem a guanyar metres, pel que comença a ser una camí de pujada, que en poca estona serà un pronunciat zig-zag, que ens conduirà fins a abocar-nos a l'espectacular mirador de La Bauma de la Rua Gran. Un cop aquí podem aprofitar per hidratar-nos, ja que tenim al davant la pujada més feixuga de la jornada, que desemboca just a la mateixa Collada del Verdet.




Per arribar fins a aquest coll, el camí no dóna treva ni es fa planer a cap punt, sinó que puja recte amunt en un desnivell de 300 metres tot deixant la Canal del Verdet a la nostra dreta, per acabar pujant directament per l'última i dreta pala pedregosa, que acaba morint a la Collada del Verdet.
Un cop aquí, és molt possible que segons l'època, puguem gaudir d'un mar de núvols que s'estendrà des dels nostres peus, fins a Berguedà enllà.




Aquí comença una de les parts més divertides de la jornada: la grimpada! Per accedir-hi, ens dirigirem cap a l'esquerra del coll, tot vorejant una torre rocosa, i començarem a enfilar paret amunt. No té una gran dificultat tècnica, però sí que hem d'estar avesats a fer alta muntanya, per fer de l'ascensió una estona divertida, i no estar en canvi patint per no saber on posar peus i mans. En poca estona, ens trobarem amb el Cim Nord, de 2438 metres, i serà aquest el punt on l'itinerari canviarà de característiques, i de dificultat: no és pas que hi hagi més dificultat tècnica, però ara tenim al davant dos terrenys que es van alternant; la roca i els inclinats prats alpins i són aquests últims on hi haurem de posar els cinc sentits. No presenten gran dificultat, però moltes vegades están humits, i la caiguda que tenim cap avall és de centenars de metres, així que haurem de parar molta atenció i ser conscients d'on posem els peus.




Quan portem ja una estona carenejant d'aquesta manera, de cop i volta i sense previ avís, just al darrere d'una roca, trobarem el cim: El cim del Pedraforca. És un indret, del qual ens atrevim a dir que gaudeix d'una de les millors panoràmiques del país: rocós, divertit i amb una enorme personalitat, ens ofereix més de mitja Catalunya als nostres peus.

Per començar el descens, només haurem de continuar pel sender, que ara baixarà i amb ganes, per a situar-nos just al bell mig de l'enforcadura: una formació geològica sorprenent i meravellosa, d'unes dimensions que et fan sentir insignificant, i d'una amplada i una inclinació, que sembla que tota la muntanya desaparegui just al davant nostre, per desembocar al fons de la vall i, en certa manera, és el que fa.




La baixada serà ràpida, divertida i, no obstant, tècnica. Ja la fem a peu o corrent, intentar seguir sempre la traçada ja marcada, haurem de vigilar amb les roques i pedres que es van desprenent al nostre pas, o que poden desprendre persones més amunt. De mica en mica va formant un embut, un coll d'ampolla que al fons de tot, derivarà en una petitíssima desembocadura a mà esquerra, per on sortirà el nostre camí.

És l'última part de l'excursió, però això no vol dir que sigui menys bonica i espectacular, tot el contrari, anirem recorrent un sender paral·lel a les corbes de nivell, igual que a l'inici de l'excursió, que va baixant metres gairebé de forma imperceptible a través de boscos pirinencs, tarteres, balcons naturals i corriols plens de pinyes de pi negre, fins que, al cap d'una estona, que passarà força ràpid, el bosc s'obrirà i tornarem a estar al refugi Lluís Estassen.



Aquesta és una de les nostres excursions preferides, tant per l'indret on es troba, com per l'adrenalina, diversió, i increïble paratge natural que hi trobem. Hem de tenir en compte que tot i que en èpoques càlides no ofereix gaire complicació, a ple hivern i amb neu esdevé una excursió només apte per persones expertes, ja que requerirà tècniques alpinístiques.


SALUT I CAMES!


Recomanem anar sempre acompanyats d'un Mapa amb guia excursionista, com és el de la Serra del Cadí-Pedraforca d'Editorial Alpina el qual podeu trobar-lo clicant AQUÍ: